Psychodynamische therapie

Dit alles met doel om weer in balans te komen

Psycho dynamische therapie

Het klinkt ingewikkeld maar dat is het niet. Tijdens de therapie kunnen er uiteenlopende therapievormen toegepast worden.  Het gebruik maken van deze verschillende therapievormen, soms ook tijdens 1 sessie, maakt het dynamisch. Zo krijg je een sessie voor jou op maat gemaakt.

Je wilt graag gelukkig en in balans zijn. In denken en in voelen. Wanneer je in balans bent voel je je energiek, evenwichtig en ervaar je rust. Maar helaas, door gebeurtenissen in je leven, welke soms heftig en moeilijk zijn, lukt het je niet altijd dit gevoel van balans te behouden.

Soms weet je hoe het komt waarom je uit balans bent. Echter ben je je vaak niet bewust van de oorzaak. Psychodynamische therapie helpt je om je onderbewuste zichtbaar te maken. Dit kunnen bijvoorbeeld herinneringen zijn aan gebeurtenissen in je verleden. Je kunt deze herinneringen niet meer bewust voor de geest halen, maar ze hebben wel invloed op je hoe jij je voelt en gedraagt. Je leert je moeilijkheden kennen, je leert ze verwerken of je leert hoe je er mee om kunt gaan.

Dit alles met als doel om weer in balans te komen.

Coaching

Coaching is een persoonlijk ontwikkelingsproces dat erop gericht is je in positieve zin te veranderen. Je wordt ondersteund bij het behalen van je zelfgekozen doelen. Je kijkt naar wat je in je leven ervaart en wat je graag anders zou willen. Wat zijn je wensen en je dromen?

Je krijgt tijdens het proces nieuwe inzichten, je komt in beweging en je ontwikkelt en vergroot je eigen mogelijkheden. Op deze manier word je bekwamer in het bereiken van je eigen doelen.

Verschil tussen psycho dynamische therapie en coaching

Het verschil tussen coaching en psychodynamische therapie zit hem de werkwijze. Bij coaching is er meestal sprake van een ontwikkelingsvraag vanuit jou, waar we vervolgens doelen aan koppelen. Dit zijn meestal doelen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en vaardigheden. Om die doelen te bereiken wordt onder andere gereflecteerd op je huidige kunnen. Tijdens het traject worden er handvatten gegeven om vooruit te gaan en jezelf te ontwikkelen. Wat zijn je dromen? Wat zijn je wensen? Coaching is praktischer en meer toekomstgericht dan therapie. 

Bij therapie ligt de focus  op het verhelpen van mentale blokkades of psychische klachten welke vaak in het verleden zijn ontstaan. Door middel van het toepassen van verschillende technieken worden de onderliggende oorzaken naar boven worden gehaald en er wordt gestreefd naar een herstelde balans. Een traject van psychodynamische therapie zal over het algemeen wat meer tijd nodig hebben.

 

Het kan voorkomen dat tijdens een coachtraject blijkt dat je ontwikkeling vastloopt door onverwerkte gebeurtenissen, emoties of thema’s uit je verleden. Dan is het mogelijk een uitstapje te maken en technieken toe te passen vanuit de psychodynamische therapie. Met als doel je stagnatie weg te werken en het coachtraject te vervolgen. 

Wat is psychodynamische therapie?

De verschillende vormen van therapie

Rouwtherapie

Tijdens de therapie ga je op zoek naar deze oorzaak en doorloop je alle nodige stappen van de rouw. Je verlies krijgt een plek.

Transactionele Analyse

Transactionele Analyse (TA) helpt je bij het bewust worden van je communicatie.

Delenwerk

Bij delenwerk verplaats je jezelf in deze eigen delen, waardoor je bewust wordt van je eigen handelen.

Systemisch werk

Systemisch werken is een manier om nieuwe inzichten te verkrijgen over jezelf, je plek en de onderlinge verhoudingen binnen je systeem.

Lichaamswerk

Lichaamswerk is een doeltreffende, ervaringsgerichte methode voor persoonlijke ontwikkeling. Het doel is om de balans te vinden tussen lichaam en geest.

Innerlijk kind werk

Innerlijk kind werk is een therapie die je terugvoert naar het ontstaan van je overtuigingen die je in je jongste jaren hebt aangenomen.

RET

Rationeel-emotieve therapie gaat ervan uit dat wat er gebeurd is in je verleden niet bepalend hoeft te zijn voor het heden.

Regressie

Alles wat je ooit hebt meegemaakt ligt in je onderbewuste opgeslagen. Regressietherapie maakt het mogelijk om terug te gaan in de tijd.

Neurolinguïstisch programmeren

NLP technieken helpen je bewust te worden van je denken en handelen. Je wordt steeds bewuster hoe jij jezelf soms tegenhoudt vanuit bepaalde gedachten.

Hypnotherapie

Bij Hypnotherapie wordt gebruik gemaakt van hypnose. Niet te verwarren met toneelhypnose waarbij je geen invloed meer hebt op je eigen denken en handelen.

EDMR

EMDR is de afkorting van Eye Movement Desensitization and Reprocessing.

Iets voor mij?

Je hebt een steeds terugkerend struikelblok
maar je kan er zelf geen oplossing voor vinden?

PRAKTIJK ROOZEMOND

Neem gerust
contact op

Tijdens een vrijblijvend intakegesprek bespreken we waar je aan wilt werken. Wat is je moeilijkheid en wat wil je met de sessies bereiken?