Psychodynamische therapie

Delenwerk

Ieder mens bestaat uit delen die bepaalde rollen vervullen. Zo ben je de ouder of de partner, het kind, de werknemer, etc. Naast deze delen die je vast wel herkent heb je ook andere innerlijke delen welke allen op een eigen manier reageren. Dat kan bijvoorbeeld een zorgzaam deel, een streng deel of een kritisch deel zijn. Deze delen zijn geen aparte persoonlijkheden, maar meer een manier van denken die je hebt ontwikkeld. Deze delen zijn vaak al in je jeugd gevormd en reageren vaak op een onvolwassen manier omdat ze ontstaan zijn op een moment in je leven waarop je nog niet zo volwassen en verstandig was als nu.

Soms kan het zijn dat een deel onvoldoende ruimte krijgt of juist overmatig veel ruimte inneemt waar je last van kunt krijgen. Delen kunnen onderling ook voor innerlijke conflicten zorgen. Dit gebeurt wanneer er 2 delen tegengesteld gedrag willen uitvoeren op hetzelfde moment. Dit merk je bijvoorbeeld als je iets heel graag wilt, maar het je uiteindelijk niet lukt om te doen.

Meestal ben je niet bewust van het bestaan van deze verschillende delen. Bij delenwerk verplaats je jezelf in deze eigen delen, waardoor je bewust wordt van je eigen handelen en denkwijzen waarbij je meer inzicht en begrip krijgt voor ontstaan van deze delen. Uiteindelijk zullen alle neuzen dezelfde kant op staan zodat dat je minder gewenste gedag niet meer nodig is

Meer lezen:

Rouwtherapie

Tijdens de therapie ga je op zoek naar deze oorzaak en doorloop je alle nodige stappen van de rouw. Je verlies krijgt een plek.

Transactionele Analyse

Transactionele Analyse (TA) helpt je bij het bewust worden van je communicatie.

Delenwerk

Bij delenwerk verplaats je jezelf in deze eigen delen, waardoor je bewust wordt van je eigen handelen.

Systemisch werk

Systemisch werken is een manier om nieuwe inzichten te verkrijgen over jezelf, je plek en de onderlinge verhoudingen binnen je systeem.

Lichaamswerk

Lichaamswerk is een doeltreffende, ervaringsgerichte methode voor persoonlijke ontwikkeling. Het doel is om de balans te vinden tussen lichaam en geest.

Innerlijk kind werk

Innerlijk kind werk is een therapie die je terugvoert naar het ontstaan van je overtuigingen die je in je jongste jaren hebt aangenomen.

RET

Rationeel-emotieve therapie gaat ervan uit dat wat er gebeurd is in je verleden niet bepalend hoeft te zijn voor het heden.

Regressie

Alles wat je ooit hebt meegemaakt ligt in je onderbewuste opgeslagen. Regressietherapie maakt het mogelijk om terug te gaan in de tijd.

Neurolinguïstisch programmeren

NLP technieken helpen je bewust te worden van je denken en handelen. Je wordt steeds bewuster hoe jij jezelf soms tegenhoudt vanuit bepaalde gedachten.

Hypnotherapie

Bij Hypnotherapie wordt gebruik gemaakt van hypnose. Niet te verwarren met toneelhypnose waarbij je geen invloed meer hebt op je eigen denken en handelen.

EDMR

EMDR is de afkorting van Eye Movement Desensitization and Reprocessing.