Psychodynamische therapie

Innerlijk kind werk

Als kind heb je naast prettige ervaringen vast ook minder fijne en mogelijk zelfs pijnlijke ervaringen opgedaan. Je werd niet begrepen, je mocht niet huilen of boos zijn, je werd niet gezien of er waren veel ruzies in het gezin. Misschien waren er zelfs ervaringen die zo onveilig of bedreigend waren dat je ze niet goed hebt kunnen verwerken. Door deze ervaringen heb je overtuigingen gekregen. Zo heb je bijvoorbeeld als kind bedacht: ‘Als er ruzie is moet ik me stil houden anders wordt het nog erger’ of ‘als ik verdriet heb mag ik niet huilen, ik moet sterk zijn’. Hoe klein je ook was, je hebt op zulke momenten overtuigingen aangenomen.

De overtuigingen die je als kind bedacht hebt helpen je in je latere leven niet meer, integendeel, ze werken je tegen. Je overtuigingen bepalen onbewust hoe open of gesloten, hoe vrij of onvrij je bent.  Ze kunnen je gevangen houden in oude en ongezonde gewoontes. 

Vaak merk je wel dat bepaald gedrag of bepaalde gedachten steeds terugkeren en je er weinig invloed op lijkt te hebben. Zo kan het voorkomen dat je reageert vanuit je kind zijn in plaats vanuit je volwassene. Iets triggert je dan waar je jezelf in je kinderjaren van overtuigd hebt. Bijvoorbeeld; wanneer op je werk een ruzie/meningsverschil ontstaat en er wordt je gevraagd om je mening of reactie. Het lukt je niet om iets te zeggen; immers jouw overtuiging is: ‘Als er ruzie is, moet ik me stil houden.’ Je doet dit om het gevoel dat je als klein angstig kind hebt gevoeld niet langer te hoeven voelen en om nieuwe angsten te voorkomen. Het is een manier om jezelf te beschermen.

Innerlijk kind werk is een therapie die je terugvoert naar het ontstaan van je overtuigingen die je in je jongste jaren hebt aangenomen. Je gaat aan de slag met je onverwerkte emoties uit je jonge levensjaren. Dit zodat je ervaringen uit je kindertijd geen negatieve invloed meer hebben op je volwassen ik en je reageert vanuit je volwassen ik.

Meer lezen:

Rouwtherapie

Tijdens de therapie ga je op zoek naar deze oorzaak en doorloop je alle nodige stappen van de rouw. Je verlies krijgt een plek.

Transactionele Analyse

Transactionele Analyse (TA) helpt je bij het bewust worden van je communicatie.

Delenwerk

Bij delenwerk verplaats je jezelf in deze eigen delen, waardoor je bewust wordt van je eigen handelen.

Systemisch werk

Systemisch werken is een manier om nieuwe inzichten te verkrijgen over jezelf, je plek en de onderlinge verhoudingen binnen je systeem.

Lichaamswerk

Lichaamswerk is een doeltreffende, ervaringsgerichte methode voor persoonlijke ontwikkeling. Het doel is om de balans te vinden tussen lichaam en geest.

Innerlijk kind werk

Innerlijk kind werk is een therapie die je terugvoert naar het ontstaan van je overtuigingen die je in je jongste jaren hebt aangenomen.

RET

Rationeel-emotieve therapie gaat ervan uit dat wat er gebeurd is in je verleden niet bepalend hoeft te zijn voor het heden.

Regressie

Alles wat je ooit hebt meegemaakt ligt in je onderbewuste opgeslagen. Regressietherapie maakt het mogelijk om terug te gaan in de tijd.

Neurolinguïstisch programmeren

NLP technieken helpen je bewust te worden van je denken en handelen. Je wordt steeds bewuster hoe jij jezelf soms tegenhoudt vanuit bepaalde gedachten.

Hypnotherapie

Bij Hypnotherapie wordt gebruik gemaakt van hypnose. Niet te verwarren met toneelhypnose waarbij je geen invloed meer hebt op je eigen denken en handelen.

EDMR

EMDR is de afkorting van Eye Movement Desensitization and Reprocessing.