Psychodynamische therapie

Neurolinguïstisch programmeren

Afhankelijk van je achtergrond, opvoeding, opleiding, ervaring en karakter kijk je op je eigen manier de wereld in. Je ervaart ‘de wereld’ op je eigen unieke manier, door je eigen bril. Dit wordt perceptie genoemd. Het heeft alles te maken met hoe jouw brein is geprogrammeerd en informatie verwerkt die jouw zintuigen je aanreiken (ogen, oren, mond, neus en huid). De vorming van realiteit heeft dus te maken hoe onze zintuigen prikkels verwerken via ons zenuwstelsel.

De afkorting van NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) kan je als volgt zien:

Neuro

Het zenuwstelsel verwerkt ervaringen via 5 zintuigen: Gezichtsvermogen, Gehoor, Tastzin, Reukzin, Smaakzin

Linguïstisch

Interne representaties (voorstellingen) worden gecodeerd, geordend en krijgen betekenis door: beeld, geluid, gevoel, geur, smaak en taal

Programmeren

Het ontdekken, gebruiken en veranderen van de onbewuste patronen in het zenuwstelsel om specifieke en gewenste uitkomsten te bereiken.

Het verwerken van deze informatie gaat heel snel en meestal onbewust. Door al je ervaringen ben je op een bepaalde onbewuste manier “geprogrammeerd”. Zo zit je vol met positieve denkprogramma’s die leiden tot gewenste of succesvolle resultaten. Maar je ervaart vast ook onbewuste programma’s die leiden tot overmatig denken of belemmerende gevoelens en gedachten. Op zo’n moment ben je niet in staat effectief gedrag te vertonen.

NLP technieken helpen je bewust te worden van je denken en handelen. Je wordt steeds bewuster hoe jij jezelf soms tegenhoudt vanuit bepaalde gedachten of gevoelens (twijfel, angst, frustratie, etc). Je krijgt technieken aangeboden om deze negatieve gevoelens en gedachten achter je te laten. Ze zijn namelijk ontstaan vanuit eerdere ervaringen. Met behulp van NLP technieken kun je loskomen van je verleden. De herinnering blijft maar het gevoel verdwijnt. NLP technieken helpen om je verleden op te ruimen en achter je te laten. Je creëert nieuwe mogelijkheden naar de toekomst!

Meer lezen:

Rouwtherapie

Tijdens de therapie ga je op zoek naar deze oorzaak en doorloop je alle nodige stappen van de rouw. Je verlies krijgt een plek.

Transactionele Analyse

Transactionele Analyse (TA) helpt je bij het bewust worden van je communicatie.

Delenwerk

Bij delenwerk verplaats je jezelf in deze eigen delen, waardoor je bewust wordt van je eigen handelen.

Systemisch werk

Systemisch werken is een manier om nieuwe inzichten te verkrijgen over jezelf, je plek en de onderlinge verhoudingen binnen je systeem.

Lichaamswerk

Lichaamswerk is een doeltreffende, ervaringsgerichte methode voor persoonlijke ontwikkeling. Het doel is om de balans te vinden tussen lichaam en geest.

Innerlijk kind werk

Innerlijk kind werk is een therapie die je terugvoert naar het ontstaan van je overtuigingen die je in je jongste jaren hebt aangenomen.

RET

Rationeel-emotieve therapie gaat ervan uit dat wat er gebeurd is in je verleden niet bepalend hoeft te zijn voor het heden.

Regressie

Alles wat je ooit hebt meegemaakt ligt in je onderbewuste opgeslagen. Regressietherapie maakt het mogelijk om terug te gaan in de tijd.

Neurolinguïstisch programmeren

NLP technieken helpen je bewust te worden van je denken en handelen. Je wordt steeds bewuster hoe jij jezelf soms tegenhoudt vanuit bepaalde gedachten.

Hypnotherapie

Bij Hypnotherapie wordt gebruik gemaakt van hypnose. Niet te verwarren met toneelhypnose waarbij je geen invloed meer hebt op je eigen denken en handelen.

EDMR

EMDR is de afkorting van Eye Movement Desensitization and Reprocessing.