Transactionele Analyse (TA) helpt je bij het bewust worden van je communicatie. In communicatie ontstaan soms situaties die niet gewenst zijn. Bij veel gesprekken die mis gaan zijn emoties de oorzaak. Het gedragsmodel van de TA is een methode om deze situaties te analyseren. De TA gaat in grote lijnen uit van drie basishoudingen (Ego-posities) van waaruit we communiceren met anderen; de Ouder, de Volwassene en het Kind.
De Ouder: Ik praat en handel zoals ik mijn ouders en andere opvoeders heb horen praten. Als je vanuit deze positie communiceert, praat je vanuit normen en waarden. De Ouder weet wat goed en slecht is en hoe het hoort.
De Volwassene: Ik denk en reageer op basis van feiten en reële beslissingen, overwegingen of mogelijkheden. Vanuit onze Volwassene communiceren we vooral uit de ratio in het hier en nu. De Volwassene vertegenwoordigt de vaardigheden die iemand tot zijn beschikking heeft. De Volwassene verwerkt informatie, onderzoekt en geeft informatie.
Het Kind: Ik denk, voel en reageer zoals ik ook deed toen ik een kind was. Het kind komt naar voren als je je opstelt vanuit je gevoelsmatige en emotionele gedeelte. Het Kind vertegenwoordigt emoties, levensenergie, creativiteit, en kan ook afhankelijk of opstandig zijn.
Het is belangrijk je te realiseren dat iedereen de drie posities in zich heeft. Je kunt zelf kiezen welke je aan het woord laat.
Wanneer je reageert vanuit de ouder of het kind, raakt de communicatie verstoord. Met een boodschap vanuit de volwassene vergroot je de kans dat de ander ook uit de volwassene zal reageren. Wanneer je vanuit gelijkwaardigheid reageert, blijft de communicatie zuiver.
Het leren herkennen van je eigen gedrag, onderzoeken vanuit welke Ego-positie jij reageert in een conflicten is een belangrijke stap naar het verbeteren van je interactie met anderen.